7 keer duurzaam afhalen in Alkmaar

20200229_195339_2Soms heb je van die dagen dat je gewoon geen zin hebt om te koken. Wij hebben regelmatig zo’n dag. Misschien iets te vaak… Na een lange werkdag, wanneer we niets in huis hebben voor het avondeten en we beiden te lui zijn om te bedenken wat we in het winkelmandje moeten stoppen. En de laatste weken, na de geboorte van Luca, wanneer we om half 9 ‘s avonds beseffen dat we nog niet gegeten hebben. Gelukkig zijn er in Alkmaar heel veel mogelijkheden om duurzaam af te halen. Mijn favorieten? Je vindt je ze hier!

Het lijkt wel een nieuwe trend in Alkmaar. Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om hun gerechten te bereiden met duurzame biologische producten. Helemaal top natuurlijk! Dus heb je een keer geen zin om te koken? Kies dan voor een van deze groene toppers. Extra groen: deze tentjes bezorgen niet allemaal. Dus je moet er zelf (met de fiets) op uit!

Soepp
Als je geen zin heb om te koken, maar wel graag gezond wil eten ga dan langs bij Soepp! Hier kun je terecht voor de lekkerste soepen. Je krijgt de soep mee naar huis met een stuk spelt/desembrood en zelfgemaakte humus of kruidenboter. Je kunt de soep ook bevroren meenemen. Ook staan er dagelijks twee gezonde vegan maaltijden op de menukaart. De gerechten worden iedere dag bereid met verse biologische ingrediënten.
Adres Hekelstraat 31 in Alkmaar
Kijk voor meer informatie over het menu en de openingstijden op www.soepp.nl

Surfing Poke
Een tip van mijn nichtje: Surfing Poke. Dus meteen uitgeprobeerd en we hebben heerlijk gegeten uit twee enorme bowls. Surfing Poke werkt samen met lokale leveranciers die duurzaam opereren. Zo is de vis duurzaam gevangen en zijn de ingrediënten zo biologisch mogelijk. Geen zin om af te halen? Surfing Poke bezorgd ook aan huis.
Adres Laat 30 in Alkmaar
Kijk voor meer informatie over het menu en de openingstijden op www.surfingpoke.nl

Thups
Wanneer je naar onze afhaalgeschiedenis kijkt, staat Thups qua bestellingen wel op nummer 1. Wij vinden dat je hier de allerlekkerste pizza’s van Alkmaar kunt bestellen. De pizza’s van Thups zijn bereid met verse en biologische producten. Geen zin om af te halen? Thups bezorgd ook aan huis.
Adres Laat 66 in Alkmaar
Kijk voor meer informatie over het menu en de openingstijden op www.thups.nl

Vers
Naast het station vind je Vers. Tot 20.00 uur kun je hier terecht voor hamburgers, soepen en verse maaltijden. Ze gebruiken alleen biologische producten die (zoveel mogelijk) uit de streek komen. Wanneer je ze van te voren even belt, zorgen ze dat de bestelling voor je klaar staat. Perfect voor treinreizigers die op weg naar huis meteen door willen.
Adres Stationsweg 41 in Alkmaar
Kijk voor meer informatie over het menu en de openingstijden op www.versetenendrinken.nl

Saladebar Oogst
Zin in gezond? Dan kun je terecht bij Saladebar Oogst. De naam zegt het al, hier vind je de lekkerste salades. Elk seizoen staan er andere salades op de menukaart. Ook kun je hier terecht voor gezonde wraps. Bij Oogst kijken naar ze naar het aanbod van groenten per seizoen en kiezen ze voor zoveel mogelijk producten van Nederlandse bodem.
Adres Zevenhuizen 8
Kijk voor meer informatie over het menu en de openingstijden op www.saladebaroogst.nl

 ’t Friethuys
Nu krijg ik te maken met een persoonlijk dilemma. De beste patat van Alkmaar, haal je hier. Dat vinden niet alleen wij, maar ook het AD (tijdens de landelijke AD-friettest eindigden ze met een 9,5 op de 9e plaats). Echter de patatjes zijn helaas niet gemaakt van bio-aardappelen en de richtlijn voor mijn blog is toch echt dat alleen de restaurants die (zo veel mogelijk) biologische ingrediënten gebruiken een plekje krijgen in mijn favorieten. Geen bio-patatjes dus, maar wel een plekje in de lijst: Waarom? ‘t Friethuys is op twee andere belangrijke punten duurzaam bezig. Het snijafval van de aardappelen wordt opgehaald door een vetboer die het vet recyclet en verwerkt tot compost, wat vervolgens wordt gebruikt op het land. En de bakjes waar de snacks in zitten komen uit een bio-lijn. Zo zijn de servetten gerecycled en de verpakkingen biologisch afbreekbaar.
Adres Magdalenenstraat 4 in Alkmaar
Kijk voor meer informatie over het menu en de openingstijden op www.friethuysalkmaar.nl

92227010_3131711246880744_2919649610257399808_n

Tijdelijk

In deze tijd zijn er ook een aantal “normale” restaurants waar je een maaltijd kunt afhalen en laten bezorgen. Je vindt deze restaurants op Thuis072, het broertje (of zusje) van Uit072. Een super initiatief om de lokale horecaondernemers in Alkmaar een platform te geven om hun maaltijden aan te bieden. In het overzicht staan ook twee duurzame vegetarische restaurants, waarvan ik stiekem hoop dat je ook na de Corona-crisis kan blijven afhalen :D. 

Uit India
In tegenstelling tot Jesper, ben ik een minder grote fan van Indiaas eten. Dat ik bij Uit India met een vriendin wat ging eten, was dan ook uit pure nieuwsgierigheid naar de duurzame keuken van dit toen nog nieuwe restaurant. Maar wat heb ik lekker gegeten. Eindelijk een restaurant waar je naast lekker eten ook het idee hebt dat je gezond hebt gegeten. Bij Uit India staat er geen vlees op de menukaart en de traditionele Indiase maaltijden worden met duurzame ingrediënten bereid. Je kunt nu tijdelijk de gerechten op de reguliere menukaart afhalen of thuis laten bezorgen. 
Adres Houttil 46
Kijk voor meer informatie over het menu en de openingstijden op
www.uitindia.nl

uit indiA

Bij Daya
Voor falafel moet je Bij Daya zijn! (En ook voor fantastische American Pancakes, maar dat is voer 😉 voor een andere blog). Een aanrader (als voorgerecht) is de “plate” met verschillende soorten groenten, falafel en hummus. Bij Daya proberen ze zo duurzaam mogelijk te werken. Niet alleen door te kiezen voor biologische producten, maar ook door zo weinig mogelijk te verspillen. Zo zijn de dozen voor afhaalmaaltijden zijn 100% gerecycled en krijg je geen papieren of plastic rietje maar een rietje van glas.
Adres Achterstraat 58 in Alkmaar
Kijk voor meer informatie over het menu en de openingstijden op  www.bijdaya.nl 

bij daya

Mis je een duurzaam afhaalrestaurant? Laat het me dan vooral weten.

2 gedachtes over “7 keer duurzaam afhalen in Alkmaar

    1. Wat leuk! Dankjewel:) Een soort van nieuwe hobby. Ik dacht als ik toch op zoek ga kan ik net zo goed anderen daarin meenemen en inspireren om mee te doen! Mocht je nog leuke tips hebben, hoor ik het graag!

      Like

Plaats een reactie