Een maand lang niks kopen (deel II)

buy-nothing-new-month2Met nog 5 dagen op te teller, kan ik eigenlijk wel opbiechten dat ik de challenge gewoon niet gehaald heb. Ik heb nieuwe schoenen gekocht. Van Toms. Ze stonden al 2 jaar op mijn wish list en nu waren ze in de uitverkoop. Ik ben gezwicht, en dat in de allerlaatste week. 

Eigenlijk ging het de eerste week al mis. Op dag 1 om precies te zijn. Ik had mezelf namelijk ook voorgenomen om niet uit eten te gaan deze maand. Ik was alleen vergeten dat er de komende maand al 4 etentjes gepland stonden. Dus op 1 oktober versoepelde ik mijn regels maar meteen en besloot ik dat “uit eten gaan” prima binnen de categorie “eten & drinken” pas, wat wel is toegestaan. Tja…

Net als cosmetica trouwens. Wat mooi uitkwam, want mijn deo was op. En hoewel ik tegenwoordig dankzij Rosie al wel een tijd aan de duurzame deo zit, ben ik nog steeds niet van plan om hier zelf mee aan de slag te gaan. Dus onderweg naar J liep ik snel even langs Sencha om deo te halen. Althans, dat was mijn plan. Want eenmaal in Amsterdam aangekomen besefte ik me dat ik, in plaats van deo, twee overheerlijke gebakjes had meegenomen en de deo totaal vergeten was. De rest van het weekend rook ik naar (deo van een) man.

Overal verleiding
Een van mijn favoriete winkels is deze maand geopend in Alkmaar. Dille en kamille. Ik besloot om niet heen te gaan. Sterker nog, zo’n beetje de hele maand was ik niet in de stad te vinden. De verleiding is te groot. Ook de H&M gids die deze maand 2 keer (hoezo 2 keer?!) in de bus valt, belandde uit zelfbescherming meteen tussen het oud papier. Het valt me op hoe veel en hoe gemakkelijk we verleid worden met mooie aanbiedingen. Bleef het vroeger nog beperkt bij traditionele foldertjes en reclames op TV (die je nu gemakkelijk kunt ontwijken), vandaag de dag heb je iedere dag zo 10 mails in je inbox met goedkope vliegtickets, korting bij zalando en de Jumbo die al een tijdje niks van je gehoord heeft. En dan heb ik het nog niet eens over social media. Ik hoef Facebook maar te openen of mijn wall stroomt vol met advertenties, helemaal op maat aangepast aan de doelgroep: moi.

toms

Het was dan ook Facebook waar ik de advertentie van Toms voorbij zag komen. Ze hebben tegenwoordig blijkbaar ook een wintercollectie. De advertentie laat een paar hiking boots zien, afgeprijsd. Ze lijken op de boots die ik al 2 jaar lang heb vastgepind op Pinterest. De boots die in Nederland niet te koop zijn. Ik zwicht. Ik klik door en koop niet 1  maar 2 paar schoenen. Die grijze enkellaarsjes waren namelijk ook wel leuk…

Maar er gaan ook dingen goed
Nu het zomerse weer langzaam heeft plaats gemaakt voor de herfst, was het ook tijd om mijn kledingkast weer eens door te lopen. Mijn zomerkleding vervangen voor mijn winterkleding. Daar kwam ik tot de conclusie dat ik een aantal dingen al een tijd niet had gedragen en besloot het weg te geven. Na het opruimen van mijn kast had ik een tas gevuld met kleding en schoenen, die ik uiteindelijk heb gegeven bij Terres des Hommes in Alkmaar. Weggeven: check.

IMG-20171008-WA0051

Deze maand hadden we ook een bruiloft. Normaal gesproken voor mij de ultieme reden om een nieuw jurkje aan te schaffen. Maar ik hield me aan de challenge en keek eerst eens goed in mijn eigen kast. En na het opruimen van mijn zomerkleding kwam ik een paar leuke jurkjes tegen die ik nog maar 1 keer heb gedragen. Perfect voor de bruiloft. Als ik 5 dagen voor de bruiloft opeens te horen krijg dat het een themafeest is met als thema de 90ties en 20ties, baal ik. Haarmascara, tamagotchi, plakoorbellen, Spice Girls schoenen, ik heb zo’n beetje aan alle trends meegedaan in die tijd, maar niks bewaard. Toen kwam J opeens met het geniale idee om kettingen te maken van de Flippo’s die nog bij z’n moeder lagen. Knutselen: check.

Als ik op bezoek ben bij oma, zie ik een hele stapel puzzelboekjes liggen. De prijs is  weergegeven in guldens en de boekjes helemaal vergeeld. Als ik ze opensla zijn er een aantal puzzels ingevuld door opa (die al een paar jaar is overleden). Ik vraag of ik er een paar mee naar huis mag nemen aangezien ik tegenwoordig iets met puzzels en cryptogrammen heb. Wie wat bewaart heeft wat. Oma’s motto klopt. Hergebruiken: check.

20171027_122720.jpg

Conclusie
De maand duurt lang. Nog 5 dagen te gaan en ik ben het wel zat. Ik was het na twee weken eigenlijk al zat. Het geeft wel weer aan hoe gemakkelijk ik geld uitgeef aan (nutteloze) dingen. Al met al heb ik gefaald. Ik ben uit eten geweest en heb nieuwe schoenen gekocht. Niet een, maar twee paar. Maar het was een leuk experiment. En hoewel ik wel nieuwe dingen heb gekocht, heb ik toch een stuk minder gekocht dan dat ik normaal gesproken zou doen. Ik was me bewuster en dacht erover na. Maar nu ben ik er toch echt klaar mee. Ik ga zo de stad in. Ik heb panty’s nodig en ben benieuwd naar de nieuwe Dille en kamille winkel.

 

Advertenties

3 gedachtes over “Een maand lang niks kopen (deel II)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s