Miss Brown’s favourites: De perfecte duurzame jeans bij Tally-ho in Alkmaar

bart-jaillet-142350Zo’n 7 jaar geleden kocht ik bij Mango in Barcelona de perfecte jeans. Duurzaam zal de broek niet geweest zijn. Lang mee ging hij wel. Maar vorige maand was het zo ver. Ik scheurde uit m’n broek. En hoewel een gescheurde jeans tegenwoordig helemaal in is, besloot ik dat het einde van mijn geliefde jeans nabij was. Het was tijd voor een nieuw exemplaar, een duurzaam exemplaar.

Waarom een duurzame jeans? 
In Nederland worden er meer dan 10 miljoen spijkerbroeken per jaar verkocht en we schijnen er gemiddeld 5 in de kast te hebben liggen. Een geliefd kledingstuk dus. Maar tevens een met een flinke CO2 voetafdruk. Bij de productie van spijkerbroeken gaat namelijk veel water verloren: 8.000 liter voor één broek. En de spijkerboeken worden ook geverfd en bewerkt. De chemicaliën die vrijkomen zijn ontzettend schadelijk voor het milieu. Een goede reden dus om te kiezen voor een duurzaam jeansmerk waarbij de voetafdruk zo klein mogelijk is. In dit korte filmpje legt Willem van Winden oprichter van de ‘Alliance for Responsible Denim’ nog eens uit hoe het precies zit.

Gelukkig neemt het aantal duurzame jeans merken toe. En zijn de prijzen van deze broeken ongeveer gelijk (of goedkoper) aan de prijzen van bekende spijkerbroekenmerken als bijvoorbeeld Levis, Lee, Diesel of Replay. Wat het voor mij ook weer een stuk aantrekkelijker maakt om op zoek te gaan naar een duurzame variant.

Op zoek naar een nieuwe jeans
Dankzij de Eerlijk Winkelen Route weet ik precies waar ik (in Alkmaar) de winkels met duurzame mode kan vinden. Een van mijn favorieten is Tally-ho. Daar hebben ze mooie trendy merken, staat duurzaamheid hoog in het vaandel én word je goed geholpen. Omdat ik absoluut geen zin had om zelf op zoek te gaan naar een broek (ik heb echt een enorme hekel aan het shoppen van broeken: het kost teveel tijd en mijn zelfvertrouwen wordt er bij het passen van de vele modellen niet beter op), schakelde ik bij binnenkomst meteen de hulp in van een van de vriendelijke verkoopsters. Nadat ik zonder gêne al mijn spijkerbroek issues had gedeeld, kreeg ik binnen no-time 3 duurzame broeken mee om te passen. En geloof het of niet, maar mijn broek zat er tussen. Binnen een kwartier stond ik buiten met een duurzame jeans van Kuyichi. Top service!

tally-ho-alkmaar-2
Bij Tally-ho verkopen ze 2 duurzame jeansmerken:

Kings of Indigo 
Kings Of Indigo (KOI) is momenteel een van de meest duurzame spijkerbroekmerken. De broeken van het Amsterdamse merk worden gemaakt van biologisch katoen, onder gecontroleerde arbeidsomstandigheden.

sustainability-facts KOI

Kuyichi 
Kuyichi was het eerste Nederlandse jeansmerk dat op een duurzame en fair trade manier spijkerbroeken produceerden. Dat betekent eerlijke lonen en goede arbeidsomstandigheden voor de mensen die betrokken zijn bij de productie van de broeken. Net als bij KOI bestaan de broeken voor 90 procent uit duurzame materialen: biologisch katoen, gerecyclede polyester en/of gerecycled denimstoffen.

Duurzaam dragen: Hoe houd je je jeans mooi?
Nu ik weer in het bezit van een mooie jeans ben, wil ik hem wel graag zo lang mogelijk mooi houden. Dat zou mogelijk moeten zijn, want een goede jeans blijft jarenlang mooi. Mits de gebruiker er goed mee omgaat. Nu ben ik geen was-koningin. Zo ben ik nogal laks met het lezen van etiketten met als gevolg dat het aantal kledingstukken dat ik verwassen heb niet meer op 2 handen te tellen is. Ik vroeg daarom advies aan Tally-ho hoe ik mijn nieuwe jeans zo lang mogelijk mooi kon houden. Zij gaven me deze 5 tips:

Tip 1
Om de jeans het allermooist te houden, kun je de jeans beter nooit wassen.
Tip 2
Als alternatief voor het wassen in de wasmachine, kun je de jeans in de vriezer leggen. Door de vrieskou gaan de geuren en vlekken eruit.
Tip 3
Als je je jeans dan toch wilt wassen, was hem dan binnenste buiten en voeg er een beetje witte wijn azijn aan toe. Zo blijft de kleur het mooist.
Tip 4
Gooi de jeans nooit in de droger. Daar gaat de stretch van stuk als deze in de jeans zit.
Tip 5
Lees altijd het waslabel in de jeans. Sommige jeans, bijvoorbeeld met een coating, hebben een speciale behandeling nodig.

Hotspot: Tally-ho 
Deze leuke winkel verkoopt op dit moment ruim 20 duurzame merken. Merken als Rains en Armedangels die net als Tally-ho duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Tally-ho probeert zelf ieder jaar 10% duurzamer te worden. Zo recyclen ze al het plastic, hangers en papier. Zijn de boodschappen en schoonmaakmiddelen biologisch en de verlichting in de winkels is vrijwel overal LED.

tally ho2

Tally-ho vind je in Alkmaar, maar heeft ook vestingen in Amsterdam, Heiloo, Hoorn, Bergen en Egmond aan Zee. Woon je niet in de buurt, dan kun je via de webshop een kijkje nemen in de collectie. De duurzame merken herken je aan het groene blaadje achter de merknaam.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s