Een duurzame garderobe, hoe doe ik dat?

kleding-mira-1Het aantal duurzame kledingstukken dat in mijn kast hangt is niet eens op een hand te tellen. Verder dan een spijkerboek van KOI en 2 hemdjes van de H&M kom ik niet. Qua schoenen wordt het wat dat betreft niet veel beter. Ik ben nog steeds erg gelukkig met mijn MiPacha sneakers en de geweldige regenlaarsjes van Nokia.  Maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Ik neem mezelf iedere keer wel voor om ook op het gebied van kleding bewuster te worden van mijn aankopen. Maar het enige wat ik tot nu toe heb gedaan, is het vermijden van de Primark. En dat is trouwens ook niet helemaal waar. Want toen ik onlangs een badjas nodig had en daar geen geld aan uit wilde geven, kon ik het niet laten om de Primark binnen te lopen. Ik praat dit overigens wel goed, want met de aankoop van deze lekkere warme badjas kan ik de verwarming toch zeker 2 graden lager zetten.

Ja, op het gebied van duurzame kleding kan ik duidelijk nog wel wat doen. De vraag is alleen hoe? Soms vind ik een jurkje namelijk heel erg leuk, en dan wil ik dat gewoon hebben. En soms heb ik geen zin om 140 euro uit te geven aan een duurzame trui. En soms weet ik ook gewoon niet waar ik terecht kan voor een leuke en betaalbare duurzame outfit. Ik kan dus wel een beetje hulp gebruiken.

Nu is het leuke van mijn blog, dat ik continu leuke mensen tegenkom met creatieve ideeën en goede initiatieven. Zo kwam ik een tijdje geleden in contact met Mira. Mira is net als ik al een aantal jaar bezig met groen leven en op het gebied van kleding al een heel stuk verder dan ik. Als groot liefhebber van tweedehandskleding heeft ze nu de webshop ‘De Kleretoko‘ opgezet, waar je terecht kunt voor tweedehandskleding. Zij wilde mijn vele vragen over het verduurzamen van mijn eigen garderobe dan ook met liefde beantwoorden.

logo-6

Michon: Je hebt je passie tweedehandskleding gecombineerd met duurzaamheid. Hoe ben je daar zo bij gekomen?
Mira: Duurzaamheid was voor mij altijd al een logisch iets. De Wereldwinkel en natuurvakanties zijn er met de paplepel ingegoten. Als puber zocht ik naar originele variaties op mainstream-mode en zo kwam ik terecht bij tweedehands kledingmarktjes.
Als student begon ik met vrienden en huisgenoten kleding te ruilen, als duurzaam (en goedkoop!) alternatief op shoppen. De kleding waar ik op uitgekeken was aan iemand anders geven, zo voor de hand liggend! Uiteindelijk is dat concept uitgegroeid tot De Ruiltoko, grootschalige kledingruilevenementen die ik organiseerde voor studenten in Leiden. Toch wilde ik graag een groter bereik hebben. Mensen aanspreken die minder op duurzaamheid gericht zijn en meer op de makkelijk beschikbare mainstream mode. Daarom heb ik de Kleretoko opgezet, mooie pre-loved kleding online gebundeld.

Michon: Wat zeg je dat mooi ‘Pre-loved’ fashion. Ruilen en tweedehands zijn inderdaad twee hele laagdrempelige stappen die je kunt nemen. Ik zelf vind het vaak lastig om mooie tweedehandskleding te vinden. Jouw website ziet er mooi uit. Overzichtelijk en georganiseerd. Maar dat is niet altijd het geval als ik een winkel binnenloop. Dus wat is, los van het kopen van tweedehandskleding, dan de kleinste stap die ik kan nemen om mijn garderobe te verduurzamen?   
Mira: Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het begint allemaal bij een opgeruimde kledingkast. Stel jezelf kritische vragen. Hoe lang heb je het al niet gedragen? Past het bij je huidige stijl? Zou je het weg willen doen of willen ruilen? Creëer zo overzicht en ruimte. Dit is de eerste stap naar een duurzame garderobe. Je weet nu beter wat je in je kast hebt hangen en welke aanvullingen je nog zou kunnen gebruiken. Dit is de eerste stap naar bewuster shoppen!

kleding

Michon: Precies! Twee keer per jaar ga ik door mijn kleding heen. Als mijn winterkleding omgeruild kan worden voor de zomercollectie en andersom. Ik pas mijn kleding, kijk of ik het nog leuk vind en of ik het nog draag. Mijn regel: alles wat je 2 seizoenen niet draagt gaat weg. Iedere keer zijn er dus wel een paar items die weggaan. Soms zet ik het op marktplaats of geef ik het weg. Maar meestal verdwijnt het in de textielbakken bij het winkelcentrum. Zijn andere of betere opties?
Mira:
Dit zijn prima opties. Haalbaar en makkelijk uit te voeren. Waar ik zelf een groot fan van ben, is een kledingruilavondje met vriendinnen. Gooi jullie kleding op een hoop en val aan. Bedenk een puntenruilsysteem of laat iedereen wat lekkers meebrengen. De aanpak geven jullie zelf vorm. Het gave hiervan is dat je je vriendinnen blij ziet worden van jouw oude kleding. En dat maakt het ook weer minder moeilijk om er afstand van te doen.  

Michon: Dat heb ik wel eens geprobeerd te organiseren ,ja. Ik kreeg alleen een beetje weinig respons. Ik heb er wel over nagedacht om het groter aan te pakken. Als ‘Miss Brown goes Green’ evenement bij een leuke duurzame koffietent in Alkmaar! Ik zie het wel voor me. Las ik trouwens nou op je website dat je oude kleding ook bij jou kunt inleveren?
Mira: Ja, dat klopt. Vaak is het bij fysieke tweedehands winkels mogelijk om je kleding in te brengen, zoals Appel & Ei in Leiden of de Ruilhoek in Amsterdam. Daar verkopen ze je kleding door en vang jij een percentage van de opbrengst! Ook bij De Kleretoko hebben we zoiets opgezet, het Klerecredit-systeem. Je oude kleding wordt door ons thuis opgehaald, per geselecteerd item krijg je als klant 1 Klerecredit en met 3 Klerecredits €5 korting online. De overige kleding gaat in de kledingcontainer. Circulaire economie op z’n best!

Michon: Waar kan ik bij het kopen van nieuwe kleding op letten? Hoe weet ik bijvoorbeeld of iets niet door kinderen gemaakt is en of de mensen die de kleding maken er een eerlijke prijs voor krijgen? 
Mira: Dit kan erg lastig zijn these days. Green washing zie je overal. Een belangrijk hulpmiddel is de website Rankabrand. Op deze website kun je checken of jouw kledingwinkels duurzaam bezig zijn. Verder zijn er ook veel verschillende keurmerken voor eerlijke kleding, zoals Fair Trade, GOTS of Fair Wear Foundation. Op de website GoedeWaar.nl staat een helder lijstje, zodat je kunt zien waar het merk mee bezig is en of je dat oké vindt.

Michon: Een veelgehoorde tip is dat je het beste kunt investeren in een paar goede duurzame basisitems, omdat je daar nog jarenlang plezier van hebt. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik vaak na 1 of 2 seizoenen ben uitgekeken op bepaalde kleding omdat ik het zo vaak gedragen heb. Hoe ga jij hiermee om?   
Mira: Dit is ook absoluut een dilemma voor mij! Zeker jongere generaties zijn nogal trendgevoelig opgegroeid en zijn kleding sneller zat. In mijn kast heb ik basisitems hangen, zoals broeken en een paar basic tops of vesten, die lang mee kunnen en makkelijk ‘up te stylen’ zijn. De items die persoonlijkheid aan mijn outfits geven, zoals sieraden en opvallende items, koop ik vrijwel allemaal bewust tweedehands. Hierdoor kan ik vrij van schuldgevoel rouleren en de variatie in mijn kledingkast houden.

Michon: Toch is de verleiding bij mij groot. De H&M gids die ik per post ontvang kan ik beter niet openslaan bijvoorbeeld. Dan word ik heel hebberig en heb ik binnen een half uur een online winkelmandje vol producten.  
Mira: Wat mij ontzettend helpt is minder window shoppen en alleen doelgericht naar de winkels gaan. Dit klinkt misschien gek voor een eigenaresse van een kledingwebshop, maar ik merk dat hoe minder je shopt en rondkijkt, hoe minder gevoeligheid je wordt voor nieuwe trends en hoe groter je tevredenheid over de kleding die je al hebt.

Michon: En de H&M gids niet meer openen! Weet je wat mij trouwens ook opvalt? Dat mensen wel bereid zijn om belachelijk veel geld te betalen voor sneakers, een goede jeans en kleding van bekende merken. Maar duurzame kleding te duur vinden. Dat is eigenlijk raar. Want voor datzelfde bedrag (misschien wel goedkoper) heb je een paar duurzame sneakers en een mooie spijkerbroek van gerecyclede materialen. Ik doe hier overigens zelf ook aan mee hoor, moet ik zeggen. Hoewel ik tegenwoordig wel kies voor de duurzame variant van de kleding waar ik normaal gesproken ook al meer in investeer, ben ik nog steeds niet van plan om voor een T-shirt 60 euro te betalen. Tips hoe ik binnen mijn bestaande budget toch die duurzame items kan scoren?   
Mira: Dan kom ik toch weer uit op tweedehands kleding of kledingruilen. Wist je dat er regelmatig in verschillende steden grote kledingruilen worden georganiseerd? Waar je vaak een volgende keer met je stempel- of puntenkaart gewoon terug kan komen? Naast deze twee opties kan je nu ook een abonnement nemen op LENA, kledingbieb in Amsterdam. Supergave items en perfect als je houdt van variatie in je kast!

Michon: Heb je zelf een aantal favoriete duurzame kledingmerken?   
Mira: Absoluut! Sinds kort ontdekt, Pepaloves. Kleurrijke kleding met een niet al te duur prijskaartje. VETTA’s minimalisme en The Reformation’s stijlvolle outfits vind ik ge-wel-dig, maar dat is door de hoge bedragen voorlopig alleen nog maar kijken, kijken, niet kopen. Dan toch maar liever een dagje IJ-hallen doen!

ichon: Leuke tips Mira, dankjewel! Ik heb weer genoeg inspiratie. Misschien toch maar eens nadenken over dat ruilevent. Ook wel een leuk onderwerp over een blog. Daar kom ik nog bij je op terug!
Mira: Een kledingruilblog lijkt me gaaf! I’m in, mocht je het gaan schrijven.

De Kleretoko
De Kleretoko is een online webshop waar je terecht kunt voor tweedehands items van zowel mainstream merken, zoals H&M of Bershka, als onbekende merken. Mira heeft de prijzen bewust laag gehouden, om zo de drempel naar het kopen van tweedehandskleding te verlagen. Pakketjes binnen Leiden en Amsterdam bezorgt ze op de fiets gratis aan huis. De pakketjes die ze per post verstuurd, worden verpakt in hergebruikte pakketdozen en schoenendozen. Meer weten over Mira en de Kleretoko? Neem dan vooral een kijkje op de website www.kleretoko.nl of volg haar op Facebook.
mira

Advertenties

2 gedachtes over “Een duurzame garderobe, hoe doe ik dat?

  1. Leuke blog zeg, helemaal eens. Ik ben groot fan de Kleretoko en herken me erg in Mira’s tactieken. Ik koop eerlijk en het liefst ook duurzaam en om het betaalbaar en gevarieerd te houden ook veel tweedehands.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s