Oslo (NO deel V)

20160821_160313Als ik na een lange treinreis aankom op het centraal station in Oslo, voelt het als thuiskomen. Livet er herlig. 

’s Morgens was ik extra vroeg vertrokken naar het treinstation in Kristiansand om een plek te reserveren voor de trein naar Oslo. Dat was verspilde moeite. Op zondag was het loket de hele dag gesloten. En de koffietentjes blijkbaar ook. Mocht je een weekendje Noorwegen op de planning hebben staan, zondagen in Noorwegen zijn nogal traditioneel. Lekker shoppen en koffie drinken voor 10.00 uur kun je beter op een andere dag doen. Dan maar gewoon wachten tot de trein zou arriveren. Mijn dank was groot toen de conductrice van de trein een niet gereserveerde plek voor me vond, waar ik de hele reis kon blijven zitten. Dat was geregeld. Nu nog een slaapplek.

Nu ik onverwachts 3 dagen eerder naar Oslo reisde, kon ik nog niet terecht bij Thor. En dus moest ik vanuit de trein op zoek naar een hostel voor 2 nachten. Nu hebben de treinen in Noorwegen, net als in Nederland gratis Wi-Fi. Wat natuurlijk perfect is als je op zoek bent naar een slaapplek voor de avond. In theorie dan. In de praktijk waren er tijdens deze reis zoveel tunnels door de bergen heen, dat die verbinding om de haverklap verbroken werd. En het hielp ook niet echt mee dat ik opeens ‘wagenziek’ werd en het enige wat hielp het sluiten van mijn ogen was.

Gelukkig kreeg ik in de trein een berichtje van Thor dat ik de volgende dag al bij hem en z’n huisgenoot Bendik terecht kon. Dat gaf een beetje rust. Want inmiddels voelde ik me zo ziek dat de prijs voor een overnachting me weinig meer kon schelen. Ik wilde gewoon een privékamer en een bed. Dus dat werd, heel luxe, een hotel. Opnieuw stond het geluk aan mijn zijde, want toen mijn internetverbinding het voor een minuutje of 2 deed, was er was precies nog 1 kamer vrij voor 1 persoon, midden in het centrum van Oslo. Ik blij. Die blijdschap duurde dus een minuutje of 2. Want bij het reserveren viel opnieuw de verbinding weg. Na poging 4 kreeg ik de neiging om mijn iPad door de trein te gooien en keihard te vloeken. Ze verstonden me hier toch niet. Misschien ligt het aan mijn liefde voor plannen en organiseren, maar ik ben waarschijnlijk gewoon niet gemaakt voor het ‘go with the flow’ principe. Gelukkig had R. in Nederland een lazy Sunday en kon hij vanuit z’n bed mijn knight in shining armor spelen. Binnen 5 minuten had hij het hotel geregeld en kon ik eindelijk relaxt mijn ogen sluiten. img_1693Oslo, I’m back!
4,5 uur later was ik eindelijk weer in mijn favoriete stad. Het voelde vertrouwt. De zon scheen, ik had weer vaste grond onder mijn voeten en mijn misselijkheid verdween naar de achtergrond.

In Oslo heb ik opeens een sociaal leven. Een drankje met een medecursist en haar man, die toevallig in Oslo zijn. Lunchen en naar het strand met mede Alkmaarder David, die al jaren in Oslo woont. En natuurlijk het gezelschap van de twee knappe Vikingen waar ik een aantal nachten mocht logeren. Tussen het socializen door, had ik gelukkig ook nog wat tijd om twee nieuwe hotspots aan mijn Oslo-lijst toe te voegen.photogrid_1432479544728Oslo hotspot: Kaffebreneriet 
Jarenlang beschouwde ik mezelf als uitmuntend kaartlezer. De laatste 2 jaar merkte ik wel al een lichte verandering. Maar dat ik inmiddels ronduit slecht ben in kaart lezen, bleek op de tweede dag in Oslo toen ik van het hotel lopend naar het appartement van Thor en Bendik wilde gaan. Terwijl ik uit voorzorg de route letterlijk had uitgetekend op een PAPIEREN plattegrond, lukte het me toch om in een totaal andere wijk, in de tegenovergestelde richting te belanden. Ruim 20 minuten voor niks gelopen, bergopwaarts, met een backpack op. Het zweet stond op mijn rug.

Toen ik uiteindelijk weer de goede kant op ging, zag ik een van Noorwegen’s bekendste koffieketens opduiken: Kaffebrenneriet. Tijd voor een pitstop met een dubbele cappuccino en eindelijk een kanelboller. Gewoon de eerste tijdens mijn reis. 20160822_121649Kaffebrenneriet heeft meerdere vestigingen in Oslo en zit door heel Noorwegen. Ik was op de hoek van Ullevålsveien. Leuke plek om mensen te kijken vanachter het raam. Ze schenken hier direct trade koffie van hoge kwaliteit en gebruiken zoveel mogelijk eerlijke en lokale producten.
Adres: Ullevålsveien 39 in Oslo

Oslo Hotspot: Fragrance of the Heart 
Van David kreeg ik de tip om naar Fragrance of the Heart te gaan. Hij had het online gevonden en dacht dat dit vegetarische lunchtentje misschien wel wat voor mijn blog zou zijn. Dus ben ik het de volgende dag meteen gaan checken. Het is nu een van mijn favorieten. De inrichting is niet zo heel bijzonder, maar de het eten in de vitrine is onweerstaanbaar. Heerlijke gebakjes van speltmeel of glutenvrij, quiches, soepen, het merendeel is super gezond. Ik koos uiteindelijk voor een wortelsoep en een quiche met blauwe kaas als late lunch/early diner. Smaakte precies zoals het eruit zag: heerlijk! Als extra pluspunt, ik vond het eigenlijk wel heel betaalbaar hier. Ze werken voornamelijk met organic ingrediënten en je vindt er dus geen vleesgerechten op de kaart. Iets wat ik na het zien van de docu Cowspiracy alleen maar meer ben gaan waarderen.
Adres: Fridtjof Nansens plass 2 in Oslo (naast het stadhuis)

Ook in Oslo kon ik het niet laten om een bezoek te brengen aan Godt Brød voor een ontbijtje en sneak ik Joe The Juice binnen om aan een ietwat lange walking tour te ontsnappen (heel onbeleefd, ik weet het). Nu zijn er natuurlijk nog veel meer hotspots in Oslo. Kijk dus vooral ook nog even naar mijn eerdere blog over Oslo hotspots.20160825_054546Op naar Zweden 
En toen zat mijn Noorwegenavontuur erop. Tijd om voor de laatste keer een trein te pakken. Dit keer richting Zweden. Daar had ik afgesproken met Thera, een goede vriendin uit Nederland. Het laatste weekend van mijn reis brengen Ther en ik samen door in Stockholm, waar we samen weer op zoek zijn gegaan naar een aantal groene hotspots (zodat ik ook weer wat te vertellen heb ik mijn volgende blog over Stockholm). 20160826_184227Deel 4, Miss Brown in Kristiansand
Deel 3, Miss Brown in Stavanger
Deel 2, Miss Brown in Bergen
Deel 1, Het begin van mijn reis

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s