De twee hotspots die je niet mag missen in Kristiansand (NO deel IV)

20160819_151726Van een koud Stavanger belandde ik in een zonnig Kristiansand, aan de Noorse Riviera. Nou ja, zonnig voor een dag dan. Maar een paar uur zon doet een mens goed. Dat voelde meteen als vakantie. Kristiansand is klein. Binnen een dag kun je de hele stad bewonderen. Toch is het de vijfde stad van Noorwegen. Het ligt aan de kust in het zuiden. Hier vieren veel Noren hun vakantie. Leek me bij het plannen van mijn reis een perfecte plek om mijn Noors te oefenen. Toen ik nog dacht: “Doen we even”.

In Kristiansand verbleef ik Airbnb, dit keer met Noorse huisgenoten en midden in het centrum. Aangezien ik hier een lang weekend verbleef, had ik tijd genoeg om op zoek te gaan naar een paar leuke groene hotspots. Kristiansand is zo klein, dat ik er welgeteld twee gevonden heb. Maar dan heb je wel wat. Want deze twee toppers zijn werkelijk een must om te bezoeken. Het eten is heerlijk, de sfeer goed en de bediening is ontzettend vriendelijk.

20160819_115103_hdr

In veel tentjes in Noorwegen (en Zweden en Denemarken) is het trouwens gebruikelijk dat je bij de bar of toonbank je eten en drinken bestelt en ook meteen afrekent. Kleine tip voor ieder die Scandinavië bezoekt. De onderstaande hotspots daar en tegen zijn echter een uitzondering. Daar kon ik gewoon plaatsnemen aan een tafeltje en kwam er iemand om mijn bestelling op te nemen. Wat dan ook opeens wel weer heel verwarrend was.

Hotspot: Tilstede mat og mer
tilstede_svart_bruk
De duurzame hotspot Tilstede mat of mer zit verscholen in de winkelstraat van Kristiansand. Ik liep er 2 keer voor bij. Pas daarna had ik door dat je tussen de winkels in via een trap naar boven kon gaan. En toen stond ik opeens in een vrolijkgekleurde økologiske tent met heerlijke gezonde gerechten op de al net zo vrolijkgekleurde menukaart. Kiezen uit de verschillende gerechten was voor mij nog nooit zo makkelijk als tijdens mijn reis door Noorwegen. Staar ik normaal gesproken rustig een half uur naar de menukaart, in Noorwegen maakte ik mijn keuze binnen 2 minuten op basis van de prijs (duur!). Hoe simpel kan het leven soms zijn. Aangezien het buiten weer eens met bakken uit de lucht viel, was ik met een soepje een heel gelukkig mens. Voor 15 euro en onder het genot van een gemberthee (geen aanrader: de thee was zo scherp dat ik bij elke slok begon te hoesten), vers brood met aioli en  verse tomatensoep met kikkererwten en zomergroenten ontweek ik de regen voor een paar uurtjes.
Adres: Markens gate 29 in Kristiansand
www.tilstedematogmer.no

Hotspot: Bønder i byen
bonder

In Kristiansand had ik mijn beste Airbnb ervaring ever. Alles was perfect geregeld, de locatie was top en mijn roomies ontzettend gastvrij. Een van mijn huisgenoten, Tom, is de mede-eigenaar van 2 restaurants in de stad, waaronder Bønder i Byen (boeren in de stad). Na een avondje stappen met Tom en zijn collega’s, beloofde ik hem op de laatste avond in zijn restaurant te gaan eten. Een mijlpaal, want dat zou de allereerste keer in mijn leven zijn dat ik in mijn eentje uit eten zou gaan. Iets wat ik nog nooit gedaan had en steevast heb ontweken. Alleen ergens gaan ontbijten, koffie drinken of lunchen? Geen probleem. Maar uit eten gaan, alleen? Nee dankje, dan denken mensen vast dat mijn date niet is op komen dagen. Anyway ik had het Tom beloofd, dus ik ging het gewoon doen. “Persoonlijke groei”, toch? Vol goede moed, stapte ik het restaurant binnen. Spontaan vergat ik de Noorse zinnen die ik al tijdens les 3 geleerd had. In het Engels vroeg ik dan maar naar een “table for one”. Dat viel me alles mee. Ik kreeg een tafel bij het raam. Top! Had ik tenminste iets te doen: naar buiten kijken. De serveerster was aardig en kwam (volgens mij extra) vaak langs om een praatje te maken in het Noors (ja, echt!). Het restaurant staat bekend om de famous Happy Chicken salade, dus het was vanzelfsprekend dat ik die zou kiezen. De naam zegt het al, deze kippen hebben een goed leven gehad. Alle producten zijn zorgvuldig uitgezocht en komen van lokale boeren uit de omgeving.
Adres: Rådhusgata 16 in Kristiansand
www.bønderibyen.com

20160819_115131

Op naar Oslo
Na Kristiansand stond Arendal op de planning. Via couchsurfing had ik daar een slaapplek voor 2 nachten geregeld. Maar mijn host reageerde de dagen voor mijn komst totaal niet meer op mijn mails, sms en telefoontje. En aangezien ik als persoon toch best wel wat waarde hecht aan zekerheid, was ik er klaar mee. Dus toen ik op mijn laatste avond in Kristiansand eindelijk een bericht per mail kreeg, vertelde ik haar dat ik Arendal zou overslaan en richting Oslo zou gaan. Ik miste de grote stad ook eigenlijk wel. En had geen zin meer om in weer een klein-pittoresk-superrustig-idyllisch-stadje in Noorwegen te verblijven. Ik wilde naar mijn favoriete stad.

En dat is het leuke van alleen reizen, je hoeft verder met niemand rekening te houden. En dus zou ik de volgende ochtend de eerste trein naar Oslo nemen. Althans, dat was mijn plan. In Noorwegen is het namelijk gebruikelijk dat je een plek reserveert als je met de lange afstandstrein reist, zodat je verzekerd bent van een plek. En aangezien mijn reservering in de trein naar Oslo pas over 3 dagen was en ik geen plek meer kon reserveren, hoopte ik dat Odin, Thor, en Freya me goed gezind waren en ik aan het einde van de dag zonder problemen in Oslo aan zou komen en, ook niet geheel onbelangrijk, een slaapplek had.

To be continued!

Het hele verhaal lezen?
Deel 3, Miss Brown in Stavanger
Deel 2, Miss Brown in Bergen
Deel 1, Het begin van mijn reis

Advertenties

2 gedachtes over “De twee hotspots die je niet mag missen in Kristiansand (NO deel IV)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s