De leukste groene koffietentjes in Bergen (NO deel II)

received_10153699468726466Daar ging ik dan. Voor het eerst alleen op reis. Op naar een van de mooiste landen van Europa: Noorwegen.  

Zoals ik in mijn vorige blog vertelde, maakte ik mijn reis per trein. Aangezien ik zelf geen auto heb en niet bepaald een held ben met autorijden, lag deze milieuvriendelijkste optie voor de hand. En dat is perfect bevallen. Nu is treinen in Nederland niet bepaald een hobby van me, maar om het buitenland te verkennen is het een ideale manier om te genieten van de mooiste uitzichten. Ik raad het dan ook iedereen aan. Mijn reis begon in Oslo. Vanuit daar heb ik per trein een aantal Noorse steden bezocht. Mijn laatste weekend reisde ik door naar Stockholm. En natuurlijk ben ik overal weer op zoek gegaan naar de leukste duurzame hotspots, mocht je er ook eens komen.

Flåm
Mijn eerste bestemming na Oslo was het Flåm. Een heel, heel klein dorp in het midden van Noorwegen dat bekend staat om haar diepe fjorden. Het schijnen de op een na grootste ter wereld te zijn. Hier maakte ik voor het eerst kennis met de Noorse natuur. Niet te beschrijven hoe mooi. Ik kwam er achter dat een fjord niet het gebergte aan de kust is, maar de inhammen in deze bergachtige kust (weet ik veel). En ik kwam erachter dat slapen in een hostel met een gedeelde kamer misschien toch niet helemaal mijn ding is. Goedkoop is het wel, super gezellig en perfect om mensen te ontmoeten. Maar daar is alles mee gezegd. Een ervaring was het wel. Uiteraard maakte ik ook meteen de beginnersfout om niet mijn eigen handdoek mee te nemen naar de douche…

img_2935

Flåm is voor de natuur een absolute aanrader, maar naast hiken en een fjord safari vond ik er persoonlijk weinig te beleven. Ik ben geen leuke (duurzame) hotspots tegen gekomen en ik miste een gezellig centrum waar je je kunt vermaken. Dus vond ik het dan ook prima dat ik 2 dagen later de trein weer kon pakken naar de bewoonde wereld. Op naar Bergen, de tweede stad van Noorwegen

img_2927

Bergen
Na opnieuw een prachtige treinrit van 4 uur kwam ik aan in het regenachtige Bergen (met zo’n 275.000 inwoners). Daar werd ik heel lief opgehaald van het station door mijn host Thomas. Een perfecte host, want naast sightseeing en hiken stond ons weekend verder in het teken van heel veel koffie drinken en een zoektocht naar een regenjas die ik moest en zou hebben.

20160813_124512

Regen, regen en regenjassen
Bergen is super idyllisch. Maar wees voorbereid op regen. Veel regen. Bergen staat namelijk bekend om de hevige regenval. Van de 4 dagen die ik doorbracht in Bergen, regende het er 3. Maar zoals de Noren zeggen ‘det finnes ikke dårlig vær bare dårlige klær’. Nu had ik het ultieme excuus om op zoek te gaan naar de leukste koffie hotspots én een duurzame regenjas voor bij mijn duurzame regenlaarsjes. Want als je voor een ding goed terecht kunt in Noorwegen is het wel voor het shoppen van regenkleding. En dus besloot ik om mezelf, naast de kitscherige koelkastmagneetjes die ik na elke reis meeneem, een duurzame Scandinavische regenjas cadeau te doen.

aksdal

En zo startte in Bergen mijn zoektocht naar een duurzame jas. Een jas vond ik meteen. Alleen een maat te klein. En ook niet duurzaam. Dus ging de zoektocht naar een duurzame jas in de goede maat verder. Dat sterke moment duurde overigens niet heel lang. Een half uur om precies te zijn. De duurzame Rains jassen vond ik bij nader inzien toch niet zo mooi als mijn gespotte, niet duurzame, te kleine Helly Hansen jas. En dus stond ik 30 minuten later opnieuw aan de toonbank om te vragen of ze mijn maat achter hadden liggen. Wat natuurlijk niet het geval was.

20160822_150018

Regenjassen, regenjassen en heel veel koffie
Tsja en dan staat opeens het hele weekend in het teken van een regenjas (en dan ben je bijna dertig). Arme Thomas. Wat een geduld heeft die jongen. We hebben werkelijk alle sport- en outdoor winkels met regenjassen van binnen gezien, maar nergens die jas in de juiste maat of kleur gevonden.*

Uit lichtelijk schuldgevoel heb ik het geduld van Thomas afgekocht met koffie. Veel koffie. Gelukkig staat Bergen naast regen ook bekend om een grote lokale koffie scene, met heel veel leuke koffietentjes. En zo bezochten we de leukste duurzame koffietentjes. Zie hier onze favorieten!

Kaffebrenneri
De lekkerste koffie dronken we bij Kaffebrenneri. Op een plek buiten het centrum (op loopafstand) vind je deze industriële parel in een oude scheepsloods. Zoals de naam al aangeeft branden ze bij Kaffebrenneri hun koffie zelf. En dat proef je! Daarnaast hebben ze een vitrine gevuld met de lekkerste organic sweets. Je kunt hier ook goed terecht voor een lunch. Naast sandwiches, serveren ze hier pizza van Dumpster Pizza. De groenten op de pizza’s komen bij lokale boeren vandaan en zouden anders weggegooid worden. Als de weersgoden je gunstig gezind zijn, dan is hun terras een ideale plek om te relaxen.
Adres: Thormøhlensgate 45 in Bergen.

Det lille Kaffekompaniet
Onze eerste koffie-pit-stop was bij Det lille Kaffekompaniet, een van de favoriete koffietentjes van Thomas. Het is er knus, gezellig en de koffie is ook hier natuurlijk weer excellent. Dit tentje bevindt zich op de hoek van het treintje dat je naar de berg Fløyen brengt (aanrader: mooi uitzicht over de stad). Ze werken hier zoveel mogelijk met organic ingrediënten. De koffie wordt op milieuvriendelijke wijze geproduceerd en de koffieboeren ontvangen een eerlijke prijs voor hun koffiebonen.
Adres: Nedre Fjeldsmau 2 in Bergen.

Godt Brød
Het blijft mijn favoriet. Net als in Oslo vind je ook in Bergen meerdere vestigingen van Godt Brød. Goed voor een kop koffie en een kaneelbroodje, maar nog beter voor een gezonde eko lunch. Sinds 1995 gebruiken ze bij Godt brød alleen nog maar ecologische ingrediënten. Alles wordt ter plekke gebakken en bereid.
 Adres: Vestre Torggaten 2  in Bergen  (of Nedre Korskirkeallmenningen 12 en Muséplassen 3)

Dromedar
Een snelle coffee to go haalden we bij Dromedar. De koffie die ze hier schenken is van Solberg & Hansen een van de grootste koffiebranderijen in Noorwegen en pioniers op het gebied van direct trade. Wat trouwens opvalt, is dat de koffie in Noorwegen (en Zweden) van buitengewoon goede kwaliteit is. Hoewel wij Nederlanders nog steeds de meeste koffie schijnen te drinken, heerst er in Scandinavië een koffiecultuur waar mensen veel (meer) waarde hechten de kwaliteit van de bonen. Dat proef je als koffieliefhebber en is ook terug te zien in de kampioenschappen voor branderijen en baristas die in Scandinavië hot zijn. Leuk om te weten: de barristas van Dromedar zijn al meerdere malen in de prijzen gevallen met hun koffie. Dromedar heeft twee vestingen in Bergen en vier in Trondheim.
Adres: Strandgaten 81 of Torgallmenningen 8-10 in Bergen 

Blom
In de Lonely Planet stond een tip over Blom. Dit onopvallende tentje bevindt zich midden in de universiteitswijk van Bergen, weg van het toerisme. Het is een ideale plek om even een break te nemen en tussen de locals koffie te drinken. Blom is een onderdeel van het koffietentje Kaffemisjonen. Hetzelfde concept, dezelfde sfeer, maar met iets ruimere openingstijden. Ook hier kun je terecht voor de koffie van Noorse branderijen als Solberg & Hansen, Jacu en Supreme Roastworks. Let wel op, niet alle koffie is duurzaam gecertificeerd. Ze werken samen met bakkerij Godt brod, dus neem gerust iets lekkers bij de koffie. Blom staat op onze 2 plek met de lekkerste koffie.
Adres Blom: John Lunds plass 1 in Bergen 
Adres Kaffemisjonen: Øvre Korskirkealmenningen 5 in Bergen

20160814_120825

* Die jas vond ik uiteindelijk wel. Bijna 2 weken, 3 steden en tientallen winkels later in Oslo. Het was het waard.

Meer lezen?
Deel 1, Het begin

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s