De 5 basisingrediënten voor een duurzame barbecue

familie bbq 2Al weken staat de conceptversie van mijn blog over duurzaam barbecueën klaar. Geen tijd, geen zin en vakantie hebben er voor gezorgd dat ik het plaatsen van de blog weken heb uitgesteld. Gelukkig zijn we de laatste jaren in september vaak gezegend met mooie nazomerdagen en kunnen de barbecuetips die ik eigenlijk voor juli had gepland als nog gebruikt worden. 

Ieder jaar in juli vindt onze niet-zo-duurzame familiebarbecue plaats. Inmiddels een jaarlijkse traditie waarvoor alle neven, nichten, ooms en tantes hun agenda vrij houden. Een hoogtepunt van onze zomer die met alle plastic bordjes die we gebruiken en de kilo’s vlees die we eten niet bepaald duurzaam te noemen is. Maar net als reizen staat barbecueën hoog op mijn guilty pleasure lijst. Omdat stoppen met barbecueën geen optie is, ben ik weer op zoek gegaan naar een paar laagdrempelige tips en trucs die de impact van barbecueën op het milieu beperken.

Ingrediënten

1. De duurzaamste barbecue die er is
Bij barbecueën op houtskool komt er CO2 vrij (wat dus ontzettend slecht is voor het milieu).  Kies daarom voor een elektrische of gas barbecue. Deze geven minder rook en veroorzaken minder overlast. Heb je geen barbecue? Leen er dan een of kies voor een duurzame wegwerpvariant. Bijvoorbeeld deze boomstam van Eco grill. Voor 11 euro heb je deze  super leuke wegwerpbarbecue die is gemaakt van elzenhout en gevuld met elzenhoutskool. Zelf maak ik elke zomer graag gebruik van de barbecues bij het Stadsstrand in Alkmaar. Je mag je eigen vlees mee nemen, en kunt daar je (biologische) drankjes bestellen.

eco grill

2. Kokosbrikketten en bruine aanmaakblokjes
Gebruik je een traditionele of wegwerpbarbecue, koop dan kokosbriketten in plaats van houtskool. Het voordeel van kokosbriketten ten opzichte van houtskool is dat je er minder van hoeft te gebruiken en dat er geen bomen voor gekapt worden. Let wel op dat je een eco-variant koopt. BAST verkoopt kokosbrikketten en heeft heel veel verschillende verkooppunten. Liever houtskool? Ga dan voor FSC-gecertificeerde houtskool, bijvoorbeeld van ECHT.

Om de barbecue aan te steken kun je het beste bruine aanmaakblokjes gebruiken. Witte aanmaakblokjes zijn gemaakt van petroleum, de bruine blokjes zijn gemaakt van naaldhout en paraffine.

3. Een biologisch barbecuepakket
Bij barbecueën hoort vlees. Slecht, maar waar. Terwijl ik zelf nog wel van vis of vega houd en niet alleen vlees op de barbecue hoef te hebben, kan ik daar bij de mannen in mijn familie niet mee aan komen. De oplossing: biologisch vlees. Bij de biologische slager kun je vaak terecht voor een barbecuepakket. Handig want daarbij wordt al rekening gehouden met het aantal personen. Zo voorkom je dat je te veel vlees inslaat en overhoudt. De Groene Slager in Alkmaar heeft verschillende pakketten van biologisch vlees samengesteld. Je kunt ook gewoon wat hamburgers vervangen door vegetarische burgers. Lief lachen, niks zeggen en extra veel knoflooksaus erover.

Vis op de barbecue? Check van te voren even de viswijzer en koop geen vis die bedreigd wordt. En dan tot slot, als je genoeg bijgerechten als brood en salades serveert, hoef je ook minder vis en vlees in te slaan. Iets minder doorzichtig dan het voorschotelen van een paar vega-burgers misschien.

familie bbq 1

4. Biologisch afbreekbare bordjes en bestek
Als je met 30 man gaat barbecueën heb je geen zin om daarna alles af te wassen of je vaatwasser een keer of 4 in en uit te ruimen. Wij hebben daarom eigenlijk altijd wegwerpbestek en plastic bordjes. Niet heel duurzaam. Gelukkig heb je ook dat tegenwoordig gewoon in een duurzame variant. Voor nog geen 5 euro heb je al 50 bordjes, gemaakt van suikerriet.

5. Biologisch afbreekbare vuilniszakken  
Het barbecuefeest is afgelopen en het opruimen kan beginnen. Heel verleidelijk om aan de gasten wat vuilniszakken uit te delen en alles in dezelfde zak te gooien. Weersta de verleiding en recycle wat je kunt recyclen. Gebruik biologisch afbreekbare vuilniszakken om het restafval in te stoppen. Het bio-servies mag bij het GFT afval, de as van de barbecue bij het restafval.

En natuurlijk heb je naar aanleiding van mijn derde tip je best gedaan om niet teveel vlees in te slaan. Nu kan het zijn dat je toch wat overhoudt. Heerlijk, hoef je morgen geen boodschappen te doen. Van de kip kun je nasi van maken en de hamburgers doen het altijd goed op een broodje.

Heb jij nog meer leuke tips? Deel ze vooral!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s