4 keer duurzame sneakers onder € 100

goedkope gympenVorig jaar kocht ik in Parijs een paar gympen voor 8 euro. In mijn hoofd zei een stemmetje dat ik dit niet moest doen. En toch deed ik het. Ik vond ze te leuk om te laten liggen. Ze waren uniek en ik zwichtte voor de prijs. What happens in Paris stays in Paris, besloot ik. Tot nu dan. 

Want toen ik twee weken geleden, tijdens de Fashion Revolution Week, mijn collectie zomerschoenen weer te voorschijn haalde en mijn 8 euro gympies zag liggen, schaamde ik me enigszins voor mijn impulsieve aankoop van vorig jaar. De hele week zag ik op Facebook berichten met de vraag ‘Who made my clothes?’ voorbij komen. Je ne sais pas. Maar het leek me sterk dat er voor 8 euro sprake zou zijn van een milieuvriendelijke productie, laat staan van goede arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon voor de mensen die mijn gympen hadden gemaakt.

Toen ik vervolgens de rest van mijn collectie gympen onder de loep nam, werd het er niet veel beter op. Een paar vertrapte All Stars waar ik geen afscheid van kan nemen, Nikes die ik bijna nooit aan heb, witte Tommy Hilfiger gympen die inmiddels lichtgrijze zijn, en kleurrijke MiPachas. Op de MiPachas na, heb ik geen idee waar mijn gympen vandaan komen en of de mensen die de schoenen gemaakt hebben eerlijk betaald kregen. Tijd voor verandering. Aangezien ik bij het opruimen van mijn kast ook tot de conclusie kwam dat ik een paar nieuwe sneakers nodig heb (lees: wil hebben), besloot ik om mijn leven te beteren en op zoek te gaan naar een duurzame sneaker.

who made my clothes

Mijn zoektocht naar de perfecte duurzame sneaker duurde wat langer dan verwacht. Het aanbod leuke sneakers bleek namelijk een stuk kleiner dan ik had gehoopt. Zo kwam ik een aantal duurzame merken tegen met modellen die ik zelf nooit, maar dan ook nooit zou dragen. En zag ik te gekke sneakers voorbij komen, die niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Maar het meest baalde ik van het faillissement van OAT shoes. Zo zonde dat dit toffe Nederlandse merk het niet gehaald heeft. Want de schoenen zijn echt leuk! Nu heb ik gelukkig 4 mooie merken gevonden die ik uiteindelijk wel Miss Brown waardig vind. Hip, duurzaam en betaalbaar. Nu nog een keuze maken uit mijn onderstaande favorieten…

VEJA

VEJA sneaker
Esplar leather marble: 109,-

De sneakers van het Franse merk VEJA zijn fair trade en gemaakt van biologisch katoen, fair trade rubber, en/of plantaardig leer. Maar ze hebben ook (en dit vind ik echt heel gaaf) een collectie sneakers die gemaakt is van de schubben van de Tilapia, een van de meest gegeten vissoorten ter wereld. De vissenhuiden die anders weggegooid zouden worden, krijgen nu een nieuw leven als sneaker.
Prijs vanaf € 74,99  
Waar te koop: Sarenza
www.veja-store.com

Ethletic

ethletiks1
Ethletic Sunny Bay green/wit: 69,90

Ben je net als ik een groot fan van All Stars? Kijk dan eens naar de collectie van Ethletic. Deze look a likes zijn duurzaam, fair trade en vegan. Met uitzondering van de aluminium ringetjes zijn de schoenen helemaal organisch. Ethletic besteedt ook aandacht aan het verpakkingsmateriaal. Zo zijn de schoenendozen gemaakt van gerecycled papier. De gympen zijn verkrijgbaar in verschillende zomerse kleuren. Merkvaste All Star fans (guilty), moeten wel even hun merkloyaliteit laten varen. De prijs is net als het model in ieder geval hetzelfde.
Prijs vanaf € 69,90
Waar te koop: Lotika
www.ethletic.nl

TOMS

TOMS
Grijze Tribal Del Rey Sneakers: 79,95

Ik kende TOMS eigenlijk alleen van de op espadrilles-geïnspireerde schoenen, maar ze hebben tegenwoordig ook leuke sneakers. Het leuke van TOMS vind ik, dat wanneer jij een paar schoenen koopt, een kind in een ontwikkelingsland ook een paar cadeau krijgt. Daarnaast zijn de schoenen van TOMS gemaakt van duurzame materialen zoals natuurlijk hennep, biologisch katoen en gerecycled polyester. De schoenendozen bestaan voor 80% uit gerecycled afval en worden bedrukt met milieuvriendelijke soja-inkt.
Prijs vanaf € 59,95 
Waar te koop: Toms
www.shoptoms.nl

MiPacha

Mipacha
Clasico Bajo Gato Violeta: 84,85

Al eerder genoemd in mijn blog over stedentrips en nog steeds ben ik een groot fan. De MiPacha gympen zijn niet alleen heel vrolijk, maar ook nog eens fair trade. Opgericht door twee Nederlandse jongens die gecharmeerd raakten van de vrolijke stoffen in Peru en daarheen vertrokken om schoenen te produceren. De fair trade gympen worden met de hand gemaakt door de lokale bevolking in Peru.
Prijs vanaf € 84,85
Waar te koop: MiPacha
www.mipacha.com

Tot zo ver het rijtje duurzame sneakers die ik zelf zou dragen. Maar wellicht zijn er nog wat pareltjes die ik over het hoofd heb gezien. Dus mis ik nog een duurzaam sneakermerk die volgens jou in dit ‘Miss Brown goes Green’ rijtje thuishoort? Laat het me dan vooral weten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s