Hotspot: Pop-up store van Van Boer tot Bord

van boer tot bord 5.png
Foto: Gideon Teubl

Vorige maand was het dan eindelijk zo ver. Van Boer Tot Bord opende een eigen pop-up store in Alkmaar. En dat lieten ze niet ongemerkt voorbij gaan. Want tot mijn grote verbazing nodigden ze mij uit om de winkel officieel te openen! Hoe tof is dat?Het begon allemaal zo’n twee jaar geleden toen ik als communicatieadviseur bij het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Alkmaar werkte en terecht kwam op de website van Van Boer Tot Bord.

 

Een geweldig initiatief vond ik het. Duurzame streekproducten in de stad aanbieden voor een eerlijke prijs. Het deed me denken aan de kraampjes met groenten en fruit langs de kant van de weg. Maar dan zonder dat je er 10 kilometer voor om moet fietsen. Ideaal voor mensen die in de stad wonen. Dit initiatief zou een mooie aanvulling zijn op de Eerlijk Winkelen Route van Alkmaar. En zo kwam ik voor het eerst in contact met oprichters Joost Cornelis en Anton Gul, twee gedreven heren met een passie voor duurzaamheid en voeding, en met het hart op de goede plek. Binnen een paar jaar hebben zij ervoor gezorgd dat Van Boer Tot Bord is uitgegroeid tot een groot netwerk van duurzame lokale boeren die hun streekproducten graag dichter bij de consument willen brengen.

Van Boer tot bord 3
Foto: FrankaFotografeert

En wat ben ik blij dat er nu eindelijk een winkel is in Alkmaar op nog geen 5 minuten fietsen van mijn huis. Naast dat het voor mij vlakbij is en ik het de heren natuurlijk van harte gun, zijn er nog 9 andere redenen waarom je er zeker een keer een kijkje moet nemen.

 

9 redenen waarom je naar Van Boer Tot Bord gaat voor je boodschappen

1. Het is heel betaalbaar 
Dat biologisch shoppen duur kan zijn, is inmiddels een terugkerend onderwerp van gesprek. Helemaal als je naar een ‘normale’ supermarkt gaat. Toen ik een paar weken terug bij de Jumbo met een biologische pompoen van 2,50 in mijn handen stond, wist ik niet hoe snel ik hem terug moest leggen. Belachelijke prijs. Ik besloot om een kijkje te nemen bij Van Boer Tot Bord. De juiste keuze, want daar kocht ik als nog mijn pompoen, maar nu ook met aardappelen, bietjes en een pastinaak. En dat voor 2 euro 90 in totaal.

2. De boeren bepalen zelf de prijs van hun producten 
Een reden waarom de producten bij Van Boer tot Bord goedkoper zijn dan dezelfde producten in de supermarkt, is omdat Van Boer Tot Bord de producten rechtstreeks bij de boeren vandaan haalt. Omdat er nu geen sprake is van tussenpersonen of grote supermarktketens die een bepaalde prijs afdwingen, kunnen de boeren zelf de prijs bepalen die ze voor hun producten willen hebben. De boeren blij, wij blij.

3. De producten komen uit de streek 
Geen tomaten uit Kroatië of aardbeien uit Spanje, maar oer-Hollandse seizoensproducten uit de regio. Dat betekent dus dat je producten kunt kopen die nu op het land groeien en dat er minder kilometers gemaakt worden met het vervoeren van de producten. Dat scheelt weer CO2 uitstoot.

4. De producten zijn biologisch 
Ruim de helft van de producten heeft een SKAL certificaat, hét keurmerk voor biologische producten. Maar ook de rest van de producten die je bij Van Boer Tot Bord vindt zijn duurzaam. Alle boeren zijn zorgvuldig geselecteerd en worden persoonlijk bezocht om er zeker van te zijn dat ze hun land op een milieuvriendelijke manier bewerken, de dieren goed behandelen en de boeren voldoen aan de strenge eisen voor voedselveiligheid.

Van Boer tot bord
Foto: FrankaFotografeert

5. Je koopt producten per stuk 
Heel handig als bijvoorbeeld je maar 2 bieten, 1 pastinaak en 2 aardappels nodig hebt. Je hoeft met een eenpersoonshuishouden dus geen grote familieverpakkingen te kopen die je toch niet op krijgt. En dat scheelt weer verpakkingsmateriaal en voedselverspilling (als je zoals ik wel eens vergeet dat je nog een zak wortelen en spinazie in de koelkast hebt liggen).

 

6. Je kunt er eten afhalen  
Geen zin om ’s avonds te koken? Haal dan een healthy maaltijd af bij Miss Bean. Deze leuke dame bereidt op locatie de lekkerste gerechten met de verse biologische producten uit de winkel. Lekker, gezond, betaalbaar en veganistisch! Dus zonder dierlijke producten. Geen vlees, vis, zuivel of eieren. Is dat lekker? Ja dat is lekker. Perfect voor een Meatless Monday. Op de website van Miss Bean vind je een aantal lekkere veganistische recepten. Neem een kijkje zou ik zeggen.

miss bean
Foto: FrankaFotografeert

7. Je kunt online bestellen 
Via de webwinkel of per mail kun je de producten heel chill van achter je laptop bestellen en thuis laten afleveren. Je betaalt dan wel bezorgkosten. Haal je de bestelling zelf op (bij de winkel of bij een geselecteerd boer of teler), dan betaal je geen verzendkosten.

 

8. Lunchen bij de boer 
In samenwerking met het platform Smaakvol Noord-Holland wil Van Boer Tot Bord lunches organiseren bij de boer. Dat betekent in de buitenlucht genieten van vers brood, heerlijke scharrelvleeswaren, vers zuivel en fruit uit de regio. Ze zijn het concept nog aan het uitwerken, maar aangezien ik dit idee zo leuk vind, haal ik het alvast even aan. Burgerlijk fietstochtje, wind door je haren, de zon in je gezicht en een pitstop bij de boer, ik kan niet wachten. Hou de Facebookpagina dus vooral in de gaten voor meer info hierover.

9. Leuke winkel, leuke mensen 
Eigenlijk vind ik het gewoon een leuke winkel, waar leuke mensen werken. De winkel ziet er mooi uit en de mensen die er werken vertellen je met plezier waar de producten vandaan komen. Let bij binnenkomst ook even op de creatieve inrichting van de winkel: de balie is gemaakt van oude steigerpalen en aan het plafond hangen prachtige kroonluchters gemaakt van lege koffiemelkflesjes (uiteraard voorzien van energiebesparende LED lampen).

Wil je op de hoogte blijven van Van Boer Tot Bord of wil je meer weten over de toekomstige lunches bij de boer? Like dan de Facebookpagina van Van Boer Tot Bord.

Adres: Noorderkade 1027, Alkmaar

Van Boer tot bord 2
Foto: FrankaFotografeert

Foto credits: De mooie foto’s bij de blog zijn niet door mijzelf gemaakt. Dus het bedankje voor de foto’s die ik mag gebruiken gaat naar FrankaFotografeert en Smaakvol Noord-Holland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s