Mijn Liebster Award nominatie: 11 vragen over duurzaam reizen

liebster-award-clean

Een tijdje geleden heb ik de Liebster Award ontvangen van Laura, oprichtster van de blog Altijd Trek. De Liebster Award is een virtuele award voor beginnende/kleinere bloggers die als een soort kettingbrief van blogger op blogger wordt doorgegeven. Het doel: aan de hand van 11 vragen de personen achter de blogs leren kennen en elkaars blog onder de aandacht brengen. 

Laura stelde mij 11 vragen over (duurzaam) reizen. Best confronterend. Want als er iets in mijn leven niet helemaal duurzaam gaat, zijn het wel de trips die ik het afgelopen jaar gemaakt heb. Met 12 vluchten en 3 korte road trips, zou je kunnen zeggen dat mijn “Miss Brown Goes Green” pogingen in de vorm van duurzaam boodschappen doen, energie besparen in huis en minder spullen kopen compleet overschaduwd worden door een bovengemiddelde CO2-uitstoot door mijn overmatige reisgedrag.

City trip
Er is dus een reden waarom het voornemen ‘duurzaam reizen’ nog niet op mijn goede voornemenslijst van 2016 staat. Je moet er behoorlijk wat voor over hebben, of misschien wel laten. En aangezien ik gek ben op reizen en nog heel veel van de wereld wil zien, hou ik het eerst nog even bij fairtrade banaantjes, een duurzame haarborstel en korter douchen.

Toch is duurzamer reizen wel mogelijk! Dus terug naar de 11 vragen van Laura over (duurzaam) reizen:

 1. Hoe vaak ga je op vakantie? 
  Vaak. De lage prijzen voor een vliegticket en airbnb maken reizen een stuk goedkoper. Vorig jaar stond mijn jaar in het teken van stedentrips. In plaats van een langere reis maken, wilde ik iedere maand een stad bezoeken. Dat is min of meer gelukt: Dubai, Oslo, Istanbul, Kopenhagen, Malmö, Hamburg, Parijs, Warschau, Zagreb, Sint Petersburg en Luxemburg Stad. Een geweldige ervaring en tegelijkertijd heel vermoeiend. Dit jaar doe ik iets rustiger aan. In juni ga ik naar Berlijn en hopelijk in het najaar naar Helsinki. Ik heb ook net de Lonely Planet van Noorwegen aangeschaft. Het lijkt me geweldig om in mijn eentje een treinreis te maken door dat land.
 2. In hoeverre houd je met je reis rekening met je voetafdruk? 
  Niet of nauwelijks. Ik heb het afgelopen jaar eigenlijk alleen gekeken naar de kosten. Op de bestemming zelf ga ik altijd wel op zoek naar leuke duurzame hotspots en mijn accommodatie regel ik via airbnb.
  lp
 3.  Welke plek heeft de leukste bio hotspots? 
  Overal waar ik geweest ben, ben ik leuke duurzame hotspots tegengekomen. Al waren ze niet overal even gemakkelijk te vinden. In West- en Noord-Europa ging dat een stuk makkelijker dan in Oost-Europa. Ik merk dat ze vooral in Scandinavië veel waarde hechten aan gezonde en onbewerkte voeding. In Oslo en Kopenhagen ben ik veel eettentjes tegengekomen waar ze alleen maar met lokale seizoensproducten werken.
 4. Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit? 
  Mijn ideale vakantie is een combinatie van er op uit gaan en relaxen. Je maakt mij niet gelukkig met een all inclusive strandvakantie. Ik hou ervan om bezig te zijn en op ontdekking te gaan. Wandelen door een stad of de natuur, een museum bezoeken, kennis maken met verschillende culturen. Maar het is wel must om dat af te wisselen met een hapje en een drankje bij leuke hotspots, een relaxt middagje strand of picknicken in een park.
  Denemarken
  Denemarken
 5. Wat brengt reizen jou? 
  Nieuwe ervaringen en inzichten. En ik gebruik het stiekem ook een beetje als een ontsnapping aan de hectiek en sleur in Nederland. Even niks aan mijn hoofd, loslaten en ontspannen. De anonimiteit vind ik heerlijk.
 6. Welke reis heeft jou het meest geïnspireerd? 
  Iedere reis inspireert mij weer op een andere manier. Ik vond mijn road trip door New England (VS) echt geweldig. Samen met een goede vriendin was ik er tijdens de Indian Summer. Het is een van de mooiste reizen die ik heb gemaakt. Ook weer niet heel duurzaam, want we hadden brandstof slurpende Dodge Charger meegekregen. Tegen zo’n auto zeg je geen nee. Two gals on the road, dan maak je altijd wel wat mee. Van niet weten welke brandstof er in de tank moet tot een overstromende wc. We hebben het overleefd.
  New England
  New England
 7. Wat staat er nog op je bucketlist? 
  In ieder geval een treinreis door Noorwegen. Ook lijkt het me wel wat om de Transsiberië Express van Moskou naar Peking te nemen. Ieder jaar komen er wel weer nieuwe bestemmingen bij op mijn bucketlist.
 8. Zie je jezelf in een bepaald vakantieland wonen? 
  Het wordt misschien niet door iedereen als een vakantieland gezien, maar ik zie mezelf wel in Noorwegen wonen. Sterker nog, ik ben eigenlijk op zoek naar een baan in Oslo en volg nu een cursus Noors om de taal onder de knie te krijgen. Frøken Brun er blitt grønn i Norge.
  Oslo
  Oslo
 9.  Waar zou je naar toe gaan als je €10.000 zou winnen? 
  Ik denk dat ik dan van Moskou naar Peking zou reizen met de Transsiberië Express. Of misschien een rondreis door Canada. Of toch Indonesië? Gelukkig is de kans dat ik €10.000 zou winnen zo klein, dat ik die beslissing nu niet hoef te nemen.
 10. Wat zijn jouw beste groene smart travel tips? 
  Kleine groene stappen vooruit kunnen al een klein verschil maken, dus hier 3 tips die wel Miss Brown waardig zijn:
  1. Denk na over je vervoer.
  2. Ik ga op vakantie en neem mee… Allemaal groene must haves!
  3. Regel je accommodatie via airbnb. Het schijnt dat reizen via airbnb zorgt voor minder energie-en waterverbruik, uitstoot van broeikasgassen, afval, en aanspoort tot meer duurzame praktijken tussen zowel gastheren en gasten, in vergelijking met een hotel.
 11. Wat is jouw top drie van bestemmingen die goed zijn voor jou en voor een gezonde wereld? 
  Hoe dichterbij huis je blijft, hoe minder je het milieu belast met je reis. En dan bedoel ik perse niet met de fiets naar Vlieland (al ben je dan wel extreem goed bezig). Ik heb het afgelopen jaar gezien hoe mooi Europa is. Ontdek Europa per trein. Regel je accommodatie via airbnb of ga wildkamperen. Ik was verrast door deze ‘9 Europese alternatieven voor ’s werelds top must-sees’. Je hoeft dus niet naar de andere kant van de wereld te reizen om het gevoel te hebben echt op reis te zijn. We hebben in Europa eigenlijk alles. Vergeet Azië, ontdek Europa!
  Møns Klint, Denemarken
  Krijtrotsen

Het stokje doorgeven 
En dan is het nu mijn beurt om de Liebster Award in de vorm van 11 vragen door te geven. Laura, dankjewel voor mijn nominatie! Erg leuk om te doen. Mijn nominatie gaat naar Fika Magazine. Blogster Agnes deelt mijn zwak voor Scandinavië. Op haar blog lees je alles over reizen, mode, beauty, food, design en entertainment op het gebied van Scandinavië. Een leuke blog om te volgen als je net zoals ik houd van een Nordic interieur, The Bridge, Flippa K, kaneelbroodjes of andere Scandinavische dingen.

Voor Agnes heb ik 11 nieuwe vragen bedacht, uiteraard wel met een duurzaam tintje:

 1. Waarom ben je begonnen met bloggen? 
 2. Als bloggen niet jouw full time job is, wat doe je nog meer? 
 3. Welke post is het populairst op je blog? 
 4. Waar kun je terecht voor de allerlekkerste (fairtrade) koffie? 
 5. Waaraan moet een echte hotspot volgens jou voldoen? 
 6. Wat zijn jouw favoriete groene hotspots? 
 7. Wat is jouw favoriete stad? 
 8. Wat zijn jouw tips voor de perfecte stedentrip? 
 9. Hoe duurzaam ben jij? 
 10. Welke blogs moeten we volgens jou volgen? 
 11. Hoe ziet jouw ideale zondag eruit? 

Have fun!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s