7 stappen naar een groene kerst

miss brown kerstmisAangezien een witte kerst dit jaar niet op de planning staat, lijkt het mij een goed plan om voor een groene kerst te gaan. Doe je mee? In 7 simpele stappen geef je jouw kerst een groen tintje.

Miss Brown’s stappenplan voor een groene kerst:

Stap 1: Adopteer een kerstboom
kertsboom.jpg
Bij mijn ideale kerst hoort een naaldboom die heerlijk ruikt. Maar zo’n wegwerp-kerstboom die na oud en nieuw op de brandstapel belandt is niet echt duurzaam te noemen. Je kunt natuurlijk kiezen voor een boom met een kluit, zodat je deze na de feestdagen heel duurzaam in je tuin kunt planten en volgend jaar weer opnieuw kunt gebruiken (tips voor het planten). Heb je nou net als ik geen tuin of sta je niet te springen om in de winter te tuinieren, adopteer dan een kerstboom. Je haalt hem op in de winter en in de zomer wordt hij goed verzorgd op een biologische kwekerij. Iedere boom krijgt een nummer, waardoor je ieder jaar je ‘eigen’ boom weer kunt reserveren. Hoe cool is dat!

Stap 2: Kies voor LED-verlichting
lichtjes
Gloeilampjes in de boom zijn zó 2013. Vervang die oude verlichting heel snel voor LED-verlichting. Voor nog geen 10 euro heb je al lampjes. Waarom LED? LED verbruikt minder energie, geeft minder warmte af én gaat langer mee. Het is dus niet alleen een stuk duurzamer, maar je bespaart ook weer op je energierekening. Overal waar je terecht kunt voor kerstartikelen, vind je tegenwoordig wel LED-verlichting. Tot slot, laat je kerstverlichting niet onnodig branden (als je slaapt of de deur uit gaat) en haal de stekker helemaal uit het stopcontact (zo voorkom je sluipstroom).

Stap 3: Zeg het met een FSC-kaartje
kerst
De milieuvriendelijkste oplossing is de e-card. Maar aangezien ik het zelf niet leuk vind om met kerst ‘kaartjes’ via mail, WhatsApp of Facebook te krijgen en ik de TNT graag financieel steun, stuur ik nog steeds trouw handgeschreven kerstkaarten naar mijn familie en vrienden. Stuur jij ook kerstkaarten per post? Voorzie je kaartje dan van een groene groet: kies voor kaarten van milieuvriendelijk geproduceerd papier (herkenbaar aan FSC logo) of gerecycled papier (van schapenpoep bijvoorbeeld).

Stap 4: Duurzaam Dineren
kerstkrat
Tegenwoordig kun je in alle supermarkten terecht voor fairtrade en biologische producten. Dus ben je van plan om een uitgebreid feestmenu op tafel te zetten? Kies dan in ieder geval voor een paar biologische en fairtrade ingrediënten. Leuke tip: Vermijd lange rijen in de supermarkt, gestress over wat je op tafel gaat zetten en laat De Krat bij je thuis bezorgen. Speciaal voor kerst, kun je een Kerstkrat bestellen. Makkelijk en duurzaam!

Geen zin om te koken? Breng dan de feestdagen door in een ‘eerlijk’ restaurant. Door heel Nederland vind je restaurants die bewust kiezen voor fairtrade en biologische ingrediënten, producten uit de streek en seizoensgroenten. Kijk op www.eerlijkwinkelen.nl en www.puuruiteten.nl voor restaurants bij jou in de buurt.

Stap 5: Geef een cadeau met een verhaal
cadeaus.jpg
Cadeautjes onder de kerstboom? Geef een cadeau met een verhaal. Een mooi fotolijstje, gemaakt van sloophout van een oude vissersboot. Een hip handgemaakt kussen uit India waarvan de opbrengst naar een school voor meisjes gaat. Of een prachtige tas gemaakt van gerecycled leer. Het verhaal achter het product maakt je cadeau extra speciaal. Matcht weer met de kersgedachte, toch? Lees in mijn vorige blog waar je de leukste cadeaus kunt vinden.

Stap 6: Sta stil bij je kerstoutfit
christmas outfit2.jpg
Ieder jaar met kerst (én oud en nieuw) koop ik een nieuwe outfit. Ik vind de feestdagen een goed excuus om weer eens iets nieuws aan te schaffen en ben bovendien iemand die extreem gelukkig wordt van een nieuwe outfit. Niet heel duurzaam. Dus dit jaar heb ik besloten dat ik niks nieuws mag kopen. Ik ben mijn kledingkast ingedoken en vond een nieuwe rok met het kaartje er nog aan en 3 mooie jurkjes die ik eigenlijk nooit draag omdat ze te feestelijk zijn. Problem solved. Nu kan het zijn dat jij deze mazzel niet hebt en écht niks in je kast hebt hangen. Maar voordat je je geld uit gaat geven, overweeg dan eerst deze twee alternatieven eens. Kun je dat leuke jurkje van een vriendin niet lenen? En heb je wel eens van de kledingbieb gehoord?

Nog niet helemaal overtuigd? Koop dan je kleding bij een leuke vintagekledingwinkel of kies voor een outfit waarvan je weet dat het duurzaam geproduceerd is en de mensen die het gemaakt hebben er een eerlijke prijs voor krijgen. Dat feestjurkje van € 4,95 is leuk voor je portemonnee, maar bewijst dat er nog heel veel mis is in de kledingindustrie. Niet doen dus. Een overzicht van duurzame kledingwinkels bij jou in de buurt kun je ook weer vinden op de website van ‘Eerlijk Winkelen’. Ook een handige website met meer informatie over duurzame mode is ‘Kies duurzame mode’.

Stap 7: Geef!
knuffels
Ik kreeg gisteren een appje van een vriend: “Mich, mag ik een suggestie doen voor je blog? Heel stom, ik zag op de thee van Pickwick de vraag wat is jouw kerstwens. Ik dacht een gratis welgemeende knuffel zou wel heel veel liefde opleveren. Haha cliché.”

Cliché of geen cliché, het zette me aan het denken. Het hele jaar door zijn we zo druk met van alles en nog wat dat we soms vergeten te denken aan de mensen om ons heen. Dus ik vond de suggestie van D. eigenlijk wel een mooie afsluiter van deze post: Geef! Geef je zus een spontane knuffel, verras je grote liefde met een mooie bos bloemen, stuur een kaartje naar een oudere of zet je tijdens kerst in als vrijwilliger (een aanrader). Geef een beetje liefde aan de mensen om je heen en vergeet ook vooral jezelf niet. Van geven wordt de wereld weer een klein beetje mooier en jijzelf gelukkiger.

Hele fijne feestdagen allemaal! 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s