Supermarkt Survivaltips: Hoe overleef je in het oerwoud van keurmerken

lake-792814_1280Iedere week probeer ik mijn assortiment ‘groene’ producten iets uit te breiden. De boodschappentrip waarbij ik normaal gesproken zonder na te denken de producten in mijn mandje gooide, is sindsdien veranderd in een survivaltocht waarin ik op zoek ga naar duurzame varianten. 

Naast mijn abonnement op de Krat probeer ik minimaal 5 duurzame producten in mijn winkelmandje te stoppen (het blijft een budgetkwestie). Inmiddels weet ik waar ik de producten duurzaam vandaan kan halen en heb ik zo mijn voorkeur voor bepaalde (keur)merken. Toch blijf ik me verbazen over de absurde hoeveelheid keurmerken die je bijna op alle producten vindt. Het zijn er inmiddels zoveel dat ik me afvraag in hoeverre al die producten nu daadwerkelijk biologisch of fairtrade zijn. Tijd voor wat research.

Lesje duurzame keurmerken: hoe zit het precies? 
Behalve dat we weten dat een keurmerk een logo’tje op een verpakking is en we er vanuit gaan dat het product dan duurzaam is, zit er natuurlijk ook een systeem achter. Je krijg als bedrijf niet zo maar een keurmerk. Achter een keurmerk zit een certificeringssysteem. Voordat een producent in aanmerking komt voor een keurmerk, moeten zijn producten eerst aan allerlei eisen voldoen. Een onafhankelijke instantie controleert of dit ook daadwerkelijk het geval is.
banana-342677_1280
Waarom zoveel keurmerken?  

Iedereen kan een keurmerk afgeven. Niet heel vreemd dat je dan verschillende keurmerken tegenkomt, die gecontroleerd worden door verschillende instanties die andere (minder strenge) eisen stellen aan het behalen van het keurmerk. Neem bijvoorbeeld het fairtrade keurmerk UTZ. Ik dacht altijd dat ik lekker duurzaam bezig was als ik een reep chocolade kocht met het UTZ keurmerk erop. Maar wat blijkt nu, UTZ stelt minder hoge eisen aan de producenten dan bijvoorbeeld Max Havelaar. Het is nog steeds een betrouwbaar keurmerk, maar Max Havelaar is duurzamer. Toch wel een dingetje als je zo je best doet om duurzamer te worden. En ken je het logo van de dolfijn die je vaak op een blikje tonijn tegenkomt? Dit logo geeft aan dat er geen dolfijnen gevangen worden bij de tonijnvangst. Maar alleen het SAFE logo van het Earth Island Institute is betrouwbaar. De overige logo’s zijn geen keurmerken en worden niet gecontroleerd. Dat moet je als consument dan ook maar net weten. Wist jij het? Ik niet.

Tips 
Nu schrijf ik deze blog natuurlijk niet om de keurmerken onderuit te halen. Je moet alleen wel even weten waar je op moet letten. Want hoe vind je nou die duurzame variant van een product in de supermarkt? De tips hieronder maken het hopelijk een stuk makkelijker.

Survivaltip 1. Fairtrade, biologisch of streek? 
Het eerste dilemma waar ik tegenaan liep was dat niet alle fairtrade producten biologisch zijn en niet alle biologische producten fairtrade. Hetzelfde geldt natuurlijk voor streekproducten. En waar kies je dan voor? Nu is het meestal zo dat keurmerken op tropische producten (koffie, thee, chocolade, bananen) over eerlijke handel gaan. Keurmerken op dierlijke producten (vlees, vis, zuivel, eieren) stellen vaak hogere eisen aan diervriendelijkheid (en milieu). En keurmerken op groenten en fruit zijn vaak gericht op milieuvervuiling. Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij biologische producten uit Nederland (en natuurlijk volgens het seizoen). Bij producten die niet in Nederland verbouwd kunnen worden (chocolade, koffie, thee, bananen) ga ik voor fairtrade.
happy-cows-263766_1280
Survivaltip 2. Welke keurmerken zijn betrouwbaar? 
Ik heb voor mezelf een selectie gemaakt van de keurmerken die ik Miss Brown waardig vind. Daarbij heb ik natuurlijk gekozen voor de keurmerken die goed gecontroleerd worden en aan strengere eisen voldoen. Speciaal voor mijn blog heb ik ze op ‘papier’ gezet. Feel free to use it. Ga naar Miss Brown’s checklist.
Miss Browns checklist
Survivaltip 3. Ga naar de juiste winkels 

Je kunt het jezelf ook gewoon makkelijk maken en je boodschappen doen in de winkels waarvan je zeker weet dat alles wat ze daar verkopen duurzaam is. Bijvoorbeeld bij Ekoplaza en Estafette. En ken je Van Boer tot Bord al? Je bestelt hier je boodschappen gewoon online. Alles komt rechtstreeks bij de boer vandaan en is hartstikke duurzaam. Voor fairtrade producten ga je naar WAAR en de Wereldwinkel. Maar ook in de gewone supermarkt tref je steeds vaker een duurzame lijn aan. Bijvoorbeeld Biotrend van Lidl en AH biologisch van Albert Heijn. Andere voorbeelden van duurzame handelsmerken zijn Fair Trade Original, Rondeel en Bio +. Check wel altijd even of er ook een keurmerk op staat. Dan weet je tenminste zeker of het merk wel echt ‘groen’ is.

Survivaltip 4. Download de keurmerkenwijzer app
Download de keurmerkenwijzer app van Milieu Centraal. Deze handige app geeft informatie over meer dan 150 keurmerken en logo’s in Nederland.
Download app.
kmw-app-465x260
Survivaltip 5. Doe research 

Niet overal zitten keurmerken op. Sommige producenten vinden het aanvragen van een keurmerk te duur of vinden de eisen die een keurmerk stelt juist te laag. Het wil dus niet zeggen dat een product zonder keurmerk per se slechter is. Heeft jouw favoriete merk geen keurmerk? Kijk dan eens op de website wat ze doen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Je kunt ook nagaan welke organisaties het merk steunen. Het WNF verleent bijvoorbeeld het Panda-logo aan producten die zich onderscheiden op milieugebied. Dit is geen officieel keurmerk, maar het WNF is wel een betrouwbare organisatie. Een handige website waar al het uitzoekwerk al voor je gedaan is, is de website Rankabrand.

Meer weten? 
Milieu Centraal
ConsuWijzer
Rijksoverheid
Voedingscentrum

Advertenties

2 gedachtes over “Supermarkt Survivaltips: Hoe overleef je in het oerwoud van keurmerken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s