Mooi Modern én Duurzaam Malmö

malmoVanuit Kopenhagen is het slechts 45 minuten rijden naar Zweden. En aangezien het mijn vader en mij wel grappig leek om naast Duitsland en Denemarken nog even Zweden aan te tikken hebben tijdens onze trip ook nog een bezoekje gebracht aan Malmö.

Hoewel ik Malmö niet echt groot vond, blijkt het de derde stad van Zweden te zijn. Het kleine centrum doet idyllisch en historisch aan. Knus en gezellig, maar je hebt het dus ook zo gezien. Wat wij heel indrukwekkend vonden, was het Westelijk Havengebied. Als je wat meer van de historische panden bent, kun je dit gedeelte beter overslaan. Maar als je houdt van moderne architectuur en enigszins een heel klein beetje geïnteresseerd bent in duurzame ontwikkelingen zit je hier wel goed.

malmo
Malmö is echt ontzettend into duurzaamheid. Zo waren ze de allereerste fairtrade stad in Zweden en vind je er de grootste daktuinen ter wereld. Plannen blijven niet bij plannen, maar worden daadwerkelijk uitgevoerd. Malmö is wat mij betreft een inspirerend voorbeeld van hoe dé ideale duurzame stad er uit kan zien: hip en happening. Ze hebben zelfs een ‘green map’ gemaakt die je langs alle duurzame initiatieven en gebouwen in de stad leidt. Wij hebben ons in ieder geval aardig vermaakt in Malmö en kwamen tijdens onze tour door de stad ook nog wat leuke hotspots tegen.

Koffiedrinken bij Lilla Kafferosteriet
lilla
Begin je tour door Malmö met koffie bij Lilla Kafferosteriet (de kleine koffiebrander). Dit awardwinnende koffiehuis is een van de populairste koffietenten van Malmö. Dat wordt dan ook meteen duidelijk bij binnenkomst. We zijn niet de enige die dag willen beginnen met goede koffie. Ook Zweden begint de zaterdag duidelijk met een ontbijtje bij Lilla Kafferosteriet. En ik geef ze geen ongelijk. Je kunt hier kiezen uit veel verschillende soorten koffie en heerlijke zoete gebakjes en broodjes. Niet alles is echter duurzaam (ongeveer de helft van de koffie is organisch en/of fairtrade), dus je moet er wel even naar vragen als je bestelt. Gelukkig hadden we dit keer een zonnige dag (de rest van de trip was koud en regenachtig), dus konden van onze koffie én kanelbolle genieten in de knusse binnentuin. Tip, als je een ‘normale’ koffie kiest, dan mag je daarna een gratis refill halen.
Adres: Baltzarsgatan 24
Website: www.lillakafferosteriet.se

Wandelen naar Slottsträdgården
slottstradgarden
Maak een wandeling door het Kungsparken naar Slottsträdgården, een biologische tuin. Erg populair onder de locals. De tuin is opgezet voor de inwoners van Malmö en bestaat uit verschillende gedeeltes, zoals een rozentuin, een groentetuin, een boomgaard en een Japanse tuin. Je kunt er planten en bloemen kopen, tuinadvies krijgen of in het biologische café een kopje thee drinken met iets lekkers. Heel leuk initiatief en op een zonnige dag natuurlijk super chill om op je gemak door de parken te wandelen.
Website: www.slottstragarden.se

Lunchen bij Mrs Brown
mrs brown
Do I need to say more? Ik moest en zou natuurlijk een bezoek brengen aan dit restaurant. Miss Brown goes Mrs Brown. Net als bij zoveel restaurants in Zweden en Denemarken bereiden ze hier alles met producten uit te streek. Bij Mrs Brown wordt er alleen gekookt met seizoensproducten, en staat er vis uit de lokale zeeën en meren op het menu. Ook hier vind je weer alleen locals, met als gevolg een menukaart in het Zweeds. Je kunt slechts kiezen uit 2 lunchgerechten. In ons geval kip of vis. Ik heb hier echt het allerlekkerst gegeten van onze hele roadtrip. Al moet je daar misschien niet al te veel waarde aan hechten, want volgens mijn vader heb ik namelijk nogal een ‘groene’ smaak…
Adres: Storgatan 26
Website: www.mrsbrown.nu

Breng een bezoek aan het Westelijk Havengebied
ART-3-Hamnen3_423724a
Als je een bezoek brengt aan Malmö dan moet ook echt een bezoek brengen aan de wijk Västra Hamnen. Wat een geweldige wijk. Vroeger stond daar een oude scheepswerf, nu is het gebied getransformeerd tot een hippe woon- en zakenwijk die 100% draait op plaatselijke, hernieuwbare energie. Dat duurzaamheid zo ‘sexy’ kan zijn, had zelfs ik niet verwacht. Maak een wandeling door deze hippe eco-wijk en kijk eens om je heen naar de bijzondere gebouwen (nooit geweten dat ik ook van architectuur hield). Verwonder je over de vele duurzame initiatieven en eindig je wandeling bij boulevard Sundspromenaden. Daar kun je lekker bijkomen aan de rand van het water en vind je leuke (duurzame) restaurants, cafés en winkels.

Advertenties

2 gedachtes over “Mooi Modern én Duurzaam Malmö

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s