Besparen met een biologisch boodschappenlijstje

20150505_200741Ik blijf staan voor het schap in de supermarkt. Op het menu staat kip. Ik kan kiezen uit 2 varianten. De ‘goedkope’ kipfilet voor ongeveer € 3,50 of de biologische kipfilet, die zo’n 100 gram minder kip bevat en € 7,50 kost.

Dure grap zo’n biologische kip. Ik twijfel. Zal ik voor deze ene keer gewoon die goedkope nemen? Ik denk aan mijn blog en mijn voornemen om mijn voetafdruk te verkleinen. Nee, dat kan ik echt niet maken. Geïrriteerd loop ik door naar het vak met de vegaburgers. Dan maar geen kip vanavond. 

Als ik na het eten op de bank zit, vraag ik me af of het wel haalbaar is om alleen maar fairtrade en biologische producten te kopen. Waarom zijn duurzame producten zo extreem veel duurder? Nu ik ga bloggen over een groenere levensstijl, wil ik toch echt vaker fairtrade en biologische producten kopen, maar dat gaat blijkbaar ten koste van mijn portemonnee. En dat betekent dat ik weer minder overhoud om leuke dingen te doen. Tijd voor een nieuw plan. Hoe kan ik meer fairtrade en biologische producten kopen, zonder dat mijn wekelijkse uitgaven verdubbelen?

1. Ik maak van te voren een boodschappenlijstje 
Boodschappenlijstjes zijn ideaal. Met een lijstje koop je alleen wat je nodig hebt en de voorbereiding zorgt er voor dat je zo goedkoop mogelijk je boodschappen kunt doen. Bovendien vind ik het ideaal dat ik van te voren al heb nagedacht over wat er de komende week op het menu staat. Dat scheelt weer ‘kookstress’.

2. Ik kook volgens de seizoenen
Kies je voor biologische seizoensproducten, dan ben je vaak goedkoper uit. Bovendien zijn ze voller van smaak en hoeven deze producten niet uit perse het buitenland of uit de kas te komen. Ik heb zelf een overzicht van alle seizoensgroenten -en fruit op mijn koelkast hangen. Die pak ik er bij het maken van mijn boodschappenlijst bij. Download deze handige kalender op je smartphone of print hem uit zodat je ook zelf aan de slag kunt.

3. Ik ga op zoek naar aanbiedingen 
Ze zijn wat moeilijker te vinden dan de reguliere aanbieden, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn: duurzame aanbiedingen. Bij Ekoplaza heb ik nu bijvoorbeeld een paar zakken dadels in geslagen (50% korting) en 9 mei is het weer ‘Wereld Fairtrade Dag’. Veel supermarkten hebben dan fairtrade producten in de aanbieding. Ik heb me aangemeld voor de nieuwsbrief van de website ‘biologische aanbiedingen’. Iedere zondag ontvang ik per mail een overzicht van de aanbiedingen bij mij in de buurt. Ook hier vind je handige links naar aanbiedingen van Ekoplaza en de Wereldwinkel.

4. Ik koop minder vaak vlees 
Vlees is duur en biologisch vlees is nog veel duurder. De hogere kosten van het biologische vlees compenseer ik simpelweg door minder vaak vlees te eten. Hoewel ik erg kan genieten van een goed stuk vlees, kies ik dus steeds vaker voor een vegetarische maaltijd of duurzaam gevangen vis.

5. Ik heb sinds vorige week een abonnement op de Krat
Eén keer in de twee weken ontvang ik thuis een krat met biologische seizoensproducten. Het voordeel: ik betaal een vast bedrag per krat en het pakket wordt thuis afgeleverd. Of het echt goedkoper is, weet ik nog niet. Voor een eenpersoonskrat betaal ik nu € 30,-. Daar moet ik nog wel een aantal aanvullende boodschappen bij doen en ik weet nog niet hoe lang ik met zo’n krat doe.

Eerlijk is eerlijk, ik merk wel dat mijn wekelijkse uitgaven aan boodschappen iets hoger liggen dan normaal gesproken. Maar ik moet zeggen dat het met de bovenstaande tips zeker te doen is. Daarnaast is het niet zo dat mijn wekelijkse boodschappen tegenwoordig alleen maar bestaan uit fairtrade en biologische producten. Maar alle beetjes helpen.

Heb jij nog een leuke tip? Laat het me weten!

Advertenties

8 gedachtes over “Besparen met een biologisch boodschappenlijstje

  1. super om hier over te lezen! Wij doen al jaren biologische boodschappen en wijken daarbij regelmatig uit naar niet-biologisch. En misschien is er ook een Estefatte-winkel bij je in de buurt?Als lid krijg je korting, dan kost een bakje champions ineens minder dan 2 euro, dat vind je nergens anders. Misschien ga ik ook eens bloggen over onze boodschappen dilemma’s… kunnen we van elkaar leren!

    Like

  2. je kunt ook altijd lid worden van een groenteclub, in heiloo zit er 1(www.heiloogisch.org) . Bij ons scheelt dat zeker in de kosten, maar je bent er wel een beetje tijd aan kwijt…
    Daarnaast is het ook een kwestie van keuzes maken, wij kiezen bijvoorbeeld voor biologisch omdat wij een schoon en gezond lichaam en milieu erg belangrijk vinden. We gaan dan bijvoorbeeld gewoon naar texel op vakantie ipv met het vliegtuig naar een ver oord… Julia Kang heeft daar inspirerend over geschreven, zij moest rondkomen van de bijstand en at alleen biologisch. Een bewijs dat het kan!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s